|
Kdo je On-line
|
V tuto chvíli je 18 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.
Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
|
|
Následující 0 události
|
Omlouváme se, v současnosti nejsou zaznamenány žádné blížící se akce.
|
|
|
Pablo | Wednesday, 27.04. 2011 - 14:13:52
| Kurzy
, 970 čtenářů
|
Velmi podporuji projekt Koňské záchranky , a tak jsme společně s Pavlem Čechovským a Rančem Dolní Loučka připravili benefiční akci:
Kurz Simulace Chcete pomoci projektu Horse Emergency? Chcete opravdu pochopit koně, proč kůň dělá nebo dokonce nedělá to, co po něm žádáte? Snažíte se o komunikaci s koněm? Zajímáte se o duševní i psychickou stránku koní? Chcete si vyzkoušet v praxi, co všechno už víte? Tak přijďte na můj seminář plný her, zábavy a dobrodružství...
Kdy? - v sobotu 11. června 2011 od 9.00 hod. Kde? - Na Ranči Loučka v Předklášteří u Tišnova
Seminář povede Pavel Ziegler, provozovatel portálu www.horseman.cz, který svoje bohaté zkušenosti sbíral během dlouhodobého pobytu v zahraničí.
Formou zážitkové pedagogiky pochopíte, proč váš kůň reaguje někdy ukvapeně, někdy příliš energicky, panicky nebo dokonce agresivně. Získáte potřebnou sebedůvěru a zručnost s pomůckami. Naučíte se, jak být v přítomnosti koně více v bezpečí a jak být vyrovnaný a důsledný. Obeznámíte se se základy koňského vnímání, pochopíte význam a princip pomůcek, jak zacházet s pomůckami přátelským způsobem, jaké na základní stavbu písmen řeči těla a další. Naučíte se hrát lidské hry pro pochopení koňské psychologie a koňských pocitů, které zažijete na vlastní kůži.
Cíle:
- Pochopit základní principy postavení a vnímání koně
- Získání zručnosti s lanem a s Mrkvovou hůlkou & Stringem
- Získání obratnosti těla a znalost tvoření písmen
Problémy které budou vyřešeny: Jsem příliš lovec, Obrana, Zavazí lano, Na co mám hůlku, Na co String, Neuctivé uzdění, Přímý přístup, Jednotný tlak...
Pomůcky: provazová ohlávka, 3,7m lano přátelství, mrkvová hůlka, string, psací potřeby, poznámkový blok, sportovní oblečení
Benefiční cena pro jednoho studenta: 500,- Kč (normální cena je 1000,- Kč) Celý výtěžek je věnován na provoz Koňské záchranky!!!
Organizační: Délka semináře 8 hodin, účast a případný oběd (ca.60,- Kč) si zamluvte předem Kontakt: Pavel Čechovský, 608 980 657, pavelcechovsky@email.cz Facebook
|
|
Pablo | Friday, 15.04. 2011 - 17:28:40
, 1570 čtenářů
|
Jak to vlastně je?První, co se učí zájemci o přímou komunikaci je princip "Přežití koně". Je to zjednodušené rozvržení koňské psychologie, které napomáhá pochopit, proč kůň reaguje na podnět určitým způsobem. Tento bodový systém koňské psychologie zni: Takto jsou naprogramovaní koně od přírody a v těchto čtyřech slovech se skrývá podstata motivace většiny jejich reakcí. Ale... Za prvé: Většina koní, ke kterým se kdy dostanete, nebude odchycená z čisté přírody, tudíž budou ovlivnění prostředím, ve kterém po generace vyrůstali a jejich reakce budou více či méně záviset na nabytých či převzatých (odkoukaných) zkušenostech, byť stále budou v sobě obsahovat základní body přežití. Za druhé: Tím, že koně nepocházejí ze stejného prostředí, se během svého života naučí, odkoukají a získají různé zkušenosti, které se základní motivací mohou být v kontrastu (například jídlo v jeho žebříčku není až na posledním místě). Když k tomu přidáme, že každý kůň jako živá bytost má svou vlastní charakterovou identitu, zjistíme, že výše popsaný základ koňské psychologie nemusí vždy správně fungovat, bez doplnění dalších informací. Za třetí: Většina lidí se koncentruje na své pohyby a jen nepatrná část lidí se snaží umět pozorovat koně, tak aby správně zařadila reakci ke správné motivaci a naopak. Z toho často vyplyne celá řada nedorozumění a chybných či ukvapených závěrů a posouzení chování koně. Za čtvrté: Málokdo si může dovolit přizpůsobit podmínky ustájení a chovu koní co neblíže přirozenému ideálu, tudíž prostředí ve kterém je kůň ustájen, bude hrát velikou roli mimo jiné v jeho změnách psychiky, emocí, fyzické a zdravotní kondice, motivací a samozřejmě i v jeho reakcích. Za páté: Většina z nás nemůže s koněm trávit 24 hodin, tudíž je nutno aby se o něj někdo jiný postaral v době naší nepřítomnosti a také v praxi zcela běžné půjčování koní apod., bude mít zcela jistě vliv na jeho pohodu, psychiku a návyky. Co naplat, nic není 100% a nic není ideální. Ještě, že můžeme vše odhalit a přijmout opatření či změnit styl tak, aby vyhovoval právě tomu našemu koníkovi. A tady se opět vracím k programování.Dříve totiž, než začneme se samotným programováním, musíme odhalit, jak je kůň nastaven a co je a co není důležité opravit, změnit či přeprogramovat. Škoda, že nejde jednoduše zmačknout Restart či dokonce Delete, ale o to víc nás to bude bavit, uvidíte. Je tedy nezbytné, naučit se mimo pozorování sebe sama, pozorovat koně správným pohledem.
|
|
usajka | Friday, 15.04. 2011 - 17:15:05
| Ze života
, 334 čtenářů
|
Bylo krásné ráno. Sluneční paprsky mi pohladily oční víčka a já se probudila. Chvíli mi trvalo, než jsem se vzpamatovala, kde jsem, ale pak mi to došlo. Jsem u mé kamarádky v jezdecké škole, která se rozkládá v krásné krajiny Vysočiny. Ani chvíli neváhám, vstanu, obléknu si béžové rajtky, triko s dlouhým rukávem, vysoké jezdecké boty a do ruky si beru helmu potaženou sametem. Vyklouzla jsem z pokojíku v podkroví, ve kterém jsem trávila pobyt zde na farmě, potichounku sešla se schodů, abych nikoho neprobudila. Věděla jsem ale, že moje kamarádka Káťa, která mě sem přivedla už nespí. Určitě bude už někde se svým milovaným koněm Karamelem. Byl tak krásný, ale moje Naděje mi přišla ještě hezčí. Naděje je hnědka s hvězdou, plemena ČT. Má na předních nohách odznaky nad spěnkový kloub bílé. Karamel je kůň hodně připoutaný ke Katce. Katka si ho hodně rozmazlila, tak teď vyžaduje neustále pozornost. Má barvu jako karamel a je to myslím že nějaká směska, něco spojeného s arabem a haflingem, nevím to jistě. Má malý kvítek a na levé zadní noze by jsme našli bílou korunku, stejně tak na druhé zadní. Přední nohy má do půl holeně bílé. Vcházím do stájí s kapsami plných pamlsků. Zdravím jednu koňskou hlavu za druhou, každý ode mě dostal pamlsek s příchutí jablka. Ale pravé jablíčko jsem si šetřila pro Naději. Cestou jsem prošla i kolem boxu s Karamelem. „Dobré ráno Karamele! Dneska sedláš ty svou paničku?“ neodpustím si malý vtip, když jsem uviděla Káťu, jak divně trčí zpod břicha koně. „Moc vtipné! Zdálo se mi, že Karamel má něco na břiše, ale nakonec to bylo jen smítko. Divím se, že už jsi vzhůru. Venku je krásně, nechceš si vyjet na vyjížďku?“ Ozvalo se z Karamelova boxu. „Jasně!“ „Tak si vyhřebelcuj a osedlej Naději a vyrazíme!“ Bez řečí vyrazím k boxu, kde sídlí Naděj. Je to box hned vedle Karamelova boxu, takže si můžu s Katkou povídat. „Jak se ti tu líbí?“ Začala téma Katka. „Moc, nejradši bych tu zůstala navěky!“ „To si myslíš teď, jsi tu teprve druhý den. Budeš ráda, že odsud budeš moct vypadnout!“ Pak jsme si povídali o koních a kam pojedeme, ale Katka nakonec řekla, že mě nechá překvapit. Byla jsem docela zvědavá, tak jsem byla ráda, když jsem Naději vyhřebelcovala a vyčistila kopyta a osedlala jí. A jelo se. Šli jsme za Katkou. Vyšli jsme ze stájí, pak si vyskočili do sedel a upravili třmeny. Dala jsem si o dírku kratší, když jedeme do terénu. Pak jedeme na jízdárnu, kde krokujeme 5 koleček, pak klušeme. Já osobně jsem ještě tenkrát v životě necválala, takže jsem se jen dívala na to, jak Káťa s Karamelem cválají a skočili si kolmák. Když jsme byli rozhýbaní, vyjeli z jízdárny a jeli jsme po louce. Na louce mi Katka řekla, ať si naklušem do lehkého klusu. Naděje mě poslechla. Hezky jsme překlusali louku, pak jsme se napojili na polní cestičku. „Tady tu cestu jsem s Karamelem vyšlapala já, jak tudy často jezdíme, mám to tu moc ráda. Vezmu tě na místo, které mám úplně nejraději. Připrav se, budeme zase klusat!“ Byla jsem zvědavá na to místo. Pravidelně jsem s Nadějí klusala v pracovním klusu, nedávala jsem pozor a tak se se mnou Naděje rozcválala. Začalo mě to házet dopředu a dozadu. Když jsem se vzpamatovala z toho, že cválám, tak jsem si vzala Naději víc na otěž a začala jsem si cval docela užívat. Hodně jsem o něm četla a tak jsem věděla, jak se chovat. Karamel automaticky přešel do cvalu také. S Káťou to bylo horší.tohle totiž vůbec nečekala as tak na koni začala balancovat. Naštěstí se v sedle udržela. „Zastav! Slyšíš? Zastav!!!“ slyšela jsem, jak na mě Katka ze zadu volá. Přecházím tedy s Nadějí do kroku a jdeme směrem k ní. „Promiň, Naděje začala cválat a…“ Katka mě však nenechala větu dopovědět a zeptala se ustaraně: „Jsi v pořádku? Jsi celá? Nestalo se nic? Jak to, že Naděje začala cválat? Asi s ní není něco v pořádku, přece jen je mladá a k tobě se moc nehodí, když moc dlouho nejezdíš. Ale vedla sis dobře!“ „Ne! Naděje za nic nemůže, já jsem nedávala pozor, přemýšlela jsem a povolila jsem otěže, tak toho zneužila a zacválala si. Bylo to super! Ze začátku to super nebylo, ale pak jo!“ Bránila jsem Naději. Katka pokývla, jako že mě chápe a jeli jsme krokem dál. Jeli jsme dlouho krokem, pak jsme nakonec naklusali. Mě už krokem nebavilo moc chodit, i když příroda byla krásná a Naději s Karamelem také ne. S Káťou jsem vesele konverzovala o stáji, kam chodím do jezdeckého oddílu, o závodech, které nyní budou Katku s Karamelem čekat. Ale stále mi něco chybělo-trocha adrenalinu. Jak tak klušeme, tak Katka mě upozornila, že teď půjdeme z prudkého kopce, ať se připravíme do kroku. Samozřejmě Naději se do kroku nechtělo, tak jsem měla co dělat, abych jí přinutila do kroku. Nelíbilo se jí to, když krokovala, až vykopla. Naštěstí Karamel jel vedle nás, tak se nic nestalo. „Ten kůň je pro tebe…“ začala Katka větu, ale už jí nedokončila, protože jsem jí skočila do řeči a řekla jsem: „Perfektní!“ Teď přišla ta chůze z kopce. Tenhle kopec byl opravdu strmý a já chodila v Praze jen z malých kopečků, takovýhle drškopád jsem ještě nejela. „Teď se opravdu hodně zakloň!“ zařvala na mě Katka zepředu. Opravdu hodně jsem se zaklonila. Vše šlo v pohodě, dokud Naděje nezačala couvat. Z toho kopce se jí opravdu nechtělo. „ŤUKNI JÍ BIČÍKEM!“ křičela opravdu nahlas Katka a pokračovala: „NECHÁPU TO! OBVYKLE JDE, KDYŽ JE PŘED NÍ KŮŇ! Ťukla jsem Naději 3 bičíkem, nikoli ale sílou, to bych nikdy neudělala! Naděje jen podrážděně zvedla hlavu a couvala ještě víc. „Takhle to nepůjde!“ řekla si sama pro sebe Katka, ale já to slyšela. Otočila Karamela, pobídla ho do kroku do kopce a udělala opravdu perfektní stehnový sed. Karamel v pohodě kopeček vyšel. „Tohle takhle nepůjde. Dolů jí nedostaneme, musíme to vzít oklikou. Kdybychom jeli tudy, tak by jsme pět minut klusali a byli by jsme tam. Takhle, když by jsme cválali, tak tam budeme za deset minut. I když je pravda, že pojedeme teď krásnou krajinou, loukou, na louce si zacváláme, pak budeme jen klusat a krokovat. Cestou zpět pojedeme hodně klusem a krokem. Na cval zapomeňte!“ řekla nám Káťa své plány. Já jsem byla zticha. Jeli jsme krásnou alejí, byla to krása! Naděje je dost vysoká, takže jsem dosáhla na větve stromů. Někdy se mi ale nelíbilo, že je Naděje tak vysoká. Například při nasedání nebo při jízdě pod nízkými stromy. „Jak to, že koně jdou pod těmi nízkými větvemi?“ zeptala jsem se, když mi po zádech přejely ostré větve stromu „Protože vědí, že se pod ně vejdou. Na tebe však zapomenou!“ zasmála se Katka. Dál jsme si vesele povídaly, smály se, užívaly jízdu. Naděje už se chytala, že si opět zacválá, ale já jí včas zastavila takže neudělala ani jeden cvalový skok. Konečně jsme přijeli na tu louku. Katka s Karamelem začali cválat a Naděje se už těšila, žen jí pobídnu také. K jejímu zklamání jsem jí z klusu zpomalila do kroku. Asi si myslela, že už cválat nebudeme-naopak, z kroku je cval nejlepší! Tak se zaradovala, když ucítila pobídku ke cvalu. Cval jsme si opravdu vychutnávali. Jakýmsi způsobem se mi na tváři vykouzlil krásný úsměv. Nechtěla jsem z cvalu přejít zpět do klusu, ale musela jsem, přece jen jsem cválala podruhé v životě a věděla jsem, že vše dělám blbě. Pak už byla jen chvíle klusu a dorazili jsme tam. Takovou krásu jsem v životě neviděla. Bylo vidět, že je to tam udržované, už i z toho důvodu, že to bylo oplocené a Katka měla od branky v plotu klíč. Nebudu vás dlouho napínat. Byl tam krásný, čistý rybníček, ve kterém plavaly rybky všech barev a druhů. U rybníku stála velká vrba a okolo byly krásné luční květiny. Kdybych to na vlastní oči neviděla, neuvěřila bych. U rybníčku na břehu byla krásná, bílá chatka, od které měla Káťa také klíč. „Prosím, podrž mi Karamela,“ poprosila mě Katka a jakmile sesedla, podala mi do ruky Karamelovy otěže. Já jsem zůstala v sedle. Katka odešla k budce a pak tam chvíli zůstala. Převlékla se do plavek. „Je mi líto, že jsem ti neřekla, že si máš vzít plavky. Mám tu jen svoje. Ale můžeš jít koně plavit v tomhle oblečení, chceš? Přikývla jsem. Podala jsem Katce Karamelovy otěže, seskočila jsem a poprosila jsem jí o ohlávku s vodítkem. Katka zašla do budky a přinesla 2 ohlávky s 2 vodítky. Dala mi jednu ohlávku s vodítkem a já je nasadila Naději a uvázala jí. Sundala jsem si boty, přilbu a rukavice a odložila bičík. Katka mezitím připravila koně na plavení. Zavedla jsem si tedy koně do vody a ve vodě na něj vyskočila. Naděje vodu miluje, tak tam řádila a dováděla a já měla co dělat, abych zůstala na jejím hřbetě. Taky, že jsem 3 spadla! Byla jsem celé promočená a záviděla jsem Katce, která měla mokré jen nohy a ještě nespadla. Pak už jsme vylezli z vody, chvíli osychali na slunku a jeli jsme zpět domů. Opravdu už jen klusem a krokem =).
Možná se divíte, proč jsem tady tomu příběhu dala název „Vyjížďka, která mě dost naučila“. Poprvé jsem cválala, sice nevím, jak jsem to udělala, když jsem cválala a užila si to dokonce, protože když se se mnou nedávno rozcválala oddílový kůň, málem jsem spadla. Možná je to tím, že jsem neměla třmeny, možná je to Nadějí. Také jsem poprvé plavila. Sice jsem jela jen na neosedlaném koni, ale byl to pro mě zážitek. Už chápete, že mě hodně naučila?
|
|
Ala | Friday, 15.04. 2011 - 17:10:56
| Kurzy
, 315 čtenářů
|
Kurzy - Semináře
Datum konání: Saturday, March 26, 2011 Čas zahájení: 09:00 AM
Datum ukončení: Saturday, March 26, 2011 Čas ukončení: 06:00 PM
Občanské sdružení Ryzáček
a
Institut celostní péče o koně
pořádají ve Vyšehorkách seminář:
Bosá kopyta – proč a jak
Úvod do problematiky celostní péče o koně a kopyta
Termín: 26. 3. 2011
začátek v 9 hod; konec dle diskuze cca v 18 hod
Cena: 1000-,Kč
(platba složenkou, na účet nebo na místě)
Na oběd bude možno zakoupit na místě guláš.
Přednáší:
Václav Vydra a MVDr. Pavel Mádr
Program:
- Evoluce koně
- Podmínky prostředí pro
přirozené ustájení
- Výživa koně
- Anatomie a fyziologie
kopyta
- Onemocnění kopyt a jejich
léčba
- Praktické zkušenosti
- Diskuze
Seminář Vám odpoví na mnoho otázek spojených
se zdravím koně a kopyt (například):
Můžete jezdit na koni komfortně a bez problémů na asfaltu
a kamenitých cestách bez ochrany kopyt?
Proč můj kůň našlapuje citlivě?
Proč můj kůň klopýtá, zakopává?
Proč vznikají na kopytě praskliny, trhliny?
V jakém poměru jsou opotřebení a růst rohoviny kopyta?
Jaká je stavba a funkce kopyta?
Jaké jsou možnosti uzdravení kopytních onemocnění (schvácení kopyt, podotrochlóza)
Kontakt:
Vyšehorky 16
78985, Líšnice
tel.:605766154
e-mail: ryzacek@email.cz
č.ú.:1816534309/0800
|
|
Ala | Friday, 15.04. 2011 - 17:07:45
, 371 čtenářů
|
Kurzy - Semináře
Datum konání: Friday, May 13, 2011 Čas zahájení: 04:00 PM
Datum ukončení: Sunday, May 15, 2011 Čas ukončení: 05:00 PM
1° Vztah - pokročilí (ze sedla)
Kurz vede Pavel Ziegler
Typ kurzu: Horseman Akademie
dvou a půl denní základní kurz, teorie, praxe s koněm ze sedla
Pochopení koňské psychologie a její využití v přístupu k výcviku a jízdě na koni. Základy bezpečnosti a sebedůvěry v sedle. Přirozený sed, důvěra ve schopnosti koně. Komunikační hry. Simulace. Základy přístupu ke koni ze sedla, důvěra vs. respekt, harmonie a efektivita ve výcviku, stabilní sed, základy pomůcek, tlaky a jejich využití při jízdě.
Už umíte hrát Sedm Her a váš kůň vám s důvěrou a respektem odpovídá? Zúčastnili jste se Kurzu Horseman Z1? Tento Kurz je pro vás a naučíte se přesunout důvěru i respekt do sedla; přirozenou dynamiku ježdění a také jak se stát leaderem pro vašeho koně v sedle; jízdu bez udidla na provazové ohlávce i jak kontrolovat nejen koňské tělo, ale i jeho myšlení.
Problémy které budou vyřešeny:
Nechce jít, Není v klidu při nasedání, Necouvá,
Nejde do boku, Nezastaví, Nepostupuje,
Nedodržuje chod, Nedodržuje směr.
Pomůcky (studenti):
provazová ohlávka, 3,7m lano, mrkvová hůlka,
string, vhodné oblečení a obuv pro práci s koněm
v terénu, děti do 18ti let přilbu a rukavice, psací
potřeby, poznámkový blok.
Cena:
Pro jednoho studenta s koněm: 2 500,- Kč
Pro diváka: 1000,- Kč
Kontakt:
Vyšehorky 16
78985, Líšnice
IČO: 27042863
tel.:605766154
e-mail: ryzacek email.cz
http://www.ryzacek.com
č.ú.: 1816534309/0800
|
39 článků (8 stránek, 5 článků na stránku) [ 1 | 2 | 3 ]
|
|
|
|
Login
|
|
Nejste registrován(a)? Přihlaste se zde. Získáte řadu výhod - daleko více informací o Přímé komunikaci s koněm, Diskusi, Videa a Fotogalerii, Kontakt na další lidi v ČR a SR, rady, odpovědi a mnohem víc...
|
|